12 oktober 2018 geplaatst op https://www.facebook.com/jongspirit.nl/ Auteur: Karina de Jong

Het is misschien een beetje vroeg, maar helaas begint het al weer een beetje, de knallen en het vuurwerk.

Heel veel dieren ervaren dit als onprettig (natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen...)

Als je dier bang is, hoe kun je daar zelf nu het beste mee omgaan?

Dieren leven in groepen en kijken/voelen/tasten af hoe andere groepsleden reageren op een situatie. Dat geeft hun een indicatie hoe zij de situatie moeten inschatten. Belangrijk is dus jouw reactie op een situatie.

Angst negeren of bevestigen is af te raden. Iedereen wil erkend worden in zijn gevoel. Wat werkt is om op een kalme en zelfverzekerde wijze te reageren.
Een dier wil van jou horen (en voelen) dat de situatie veilig is. Als je dier nog niet helemaal in de stress zit, kun je er ook voor kiezen om af te leiden. Om juist iets te doen wat het dier als heel fijn ervaart.

Overal zijn uitzonderingen op...
Zo zijn er dieren die een 'knal-trauma' hebben opgelopen en bij elke knal onmiddellijk in de paniekstand schieten. Daar werkt helemaal niks meer omdat het enige wat ze dan willen is vluchten. De angstenergie / adrenaline moet er uit.
Sommige dieren willen dan wegkruipen, de ander wil het gewoon op een lopen te zetten.

Tip: geef aan dat jij, als degene die het overzicht heeft, vindt dat het veilig is. Zoek rustig een stillere/veiligere plek op. Ondersteun met bv het geluid te 'maskeren' door tv/radio. En blijf zelf kalm. (bv bewust ademhaling tot rust brengen)

Mocht je persoonlijke tips willen m.b.t. jouw dier? Kies dan voor een dierenconsult.
Wees je wel bewust dat een trauma een plek geven en verwerken tijd kost. Dit geldt ook bij dieren...


Karina de Jong